sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

KESTÄVÄÄN KEHITYKSEEN Me kaikki tiedämme että näin ei voi jatkua,jopa päättäjät,johtajat(osa) ja tiedemaailma höristelee korviaan . Nyt ei ole tarkoitus luoda pelkoa,vaan lempeää vaihtoehtoa,ennenkuin meidät rajusti pakotetaan. Uskompa että moni ruuhka-alueilla kaipaa ajoittain väljemmästä asumisesta ja ryytimaasta,sehän on tutkimuksessakin todettu,maaseutumainen elinympäristö kiehtois,vaan ei ole mahdollisuuksia.Entäpäs jos me sen loisimme,mehän olemme kaikki luojia ja jos loisimme kumppanuudessa Luojamme kanssa,    yhdessä toinen toisemme kanssa,sehän onnistuisi.Tulee olla ensin visio,sitten t a h t o  sen toteuttamiseksi, näin kai Luojallamme ja luovilla ihmisilläkin on? Tässäpä minun visioni,joka on muhinut öisen-aamuisen näyn ja tekstin pohjalta.

Kylä kaupungissa,tai kaupunkikylä,miten päin vain. Pientalo ja rivitalo asumuksia,jossa pienet puutarhapalstat kaikilla halukkailla. Puistoja,metsää kvelymatkan päässä.Kylässä asuu useampi sukupolvi erilaisia perheitä,isovanhemmat lähellä,sinkut,yksinhuoltajat,kaikki sulassa sovussa toinen toistansa tukien. Taajamissa kerrostaloissa myös mahdollista laittaa katolle,tai avaralle pihalle ryytimaa,puistoja,   metsäalueita kävelyetäisyydellä.

Koti ja koulukasvatuksessa luonnonmukainen elämä,yhteisöllisyys vahvana,kuin kivijalkana muulle opetukselle,elämälle.Tietoa,taitoa siirretään myös suoraan sukupolvelta toiselle,ei vain koulukirjoista. Koulun ja kasvatuksen tehtävä tähtää löytämään lapsen taipumukset,luovan omaehtoisen ajattelun,eikä tuhoamaan niitä,asettamalla muottiin. Jokainen meistä lienee kokenut lapsena,tai vanhempana,isosiskona, tai veljenä,kuinka lapsi löytää joka kiven alta ihmeen,kunnes me onnistumme sen tuhoamaan omilla,yleisesti hyväksytyillä säännöilla ja uskomuksilla.

Näen sielunisilmin kuinka näissä yhteisöissä talkoohenki elää,perheet kasvattavat pieneltäosin ruokansa  lapset näkevät kasvun ihmeen ja ovat mukana myös valmistamassa ruokaa,oppien taitoja tekemisessä ja arvostusta ruokaan. Näin yhtenä harrastuksena voisi olla myös elämä itse ja elämän taito.Isovanhemmat  joko omat,tai adoptio sellaiset,olisivat siirtämässä elämänkokemusta,tietoa taitoa sukupolvien yli.      Useat kylät muodostaisiva maakunnan,jonka alueella tapahtuisi suurempi ruuantuotanto ja jatkojalostus  kuten meijerit(Saksassa Reinin varrella olen käynyt sellaisessa) On joitakin tutkimuksia,että lähiruoka joka on tuotettu kahden-,kolmensadan km säteellä,imeytyy ja on terveellisintä seudun ihmisille.

Ehkäpä nämä rajut ravistelut ohjaa meitä tähän suuntaan,etätyö yhtenä mahdollistajana.Siirtyisimme kiireestä ja stressaavasta elämästä rauhaisampaa,terveyttä ja mielenterveyttä edistävään elämään. Kuin vahvistuksena sanomalleni,vaapukoita syödessä(eilen kerätty) elävä mato,vein sen parvekeviljelmilleni kertoen että sinulla tulee vatsassani hankalat oltavat,jatka elämääsi salattimaassa.Tässä kirjoittaessani käveli suuri muurahainen oikealta vasemmalle,toivottelin hyvää matkaa.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti