lauantai 23. lokakuuta 2021

KRIITTISTÄ POHDINTAA ! ?

Mahdoinko pahoittaa puhelimessa työtään tekevän mielen?

Pari päivää sitten minulle soitettiin,tavallaan tärkeästä asiasta,koulu-ja työpaikkakiusattujen auttamiseksi varainkeruuta,palvelevan puhelimen perustamiseksi ja ylläpitoon.Kuuntelin aikani perusteluita,asiallisia kaikki,kunnes keskeytin ja kerroin kielteisen kantani,perustellen senkin.Kiitin ensin häntä,todeten,että yhteisönne tekee arvokasta työtä,mutta se on kuin tulipalon sammutus pikku ämpärillä,syyt ovat syvällä.

Nuo kiusaajat ovat tavallaan vallankäytön uhreja.Kasvuympäristöstä,kodeista löytynee useinkin vallankäyttäjiä,alistajia.Tässä näennäisesti hyvinvointi yhteiskunnassa,perheet voivat huonosti ja kun voidaan huonosti,heikoimmassa asemassa olevat,kuten lapset,kärsivät eniten.Väkivalta perheissä on yleistä,niin fyysinen kuin henkinen väkivalta. Ei tule syytttää vain vanhempia ja kasvattajia,vaan yhteiskuntamme on monilta osin kieroutunut ja hakoteillä,,talous ja raha edellä mennään,hyvinvointi ja terveys jälkijunassa. Päätöksenteko ja auttavat tahot näyttää luisuvan yhä kauemmaksi kyläyhteisöstä,tai osa-alueesta.

Oletteko muuten huomanneet,kuinka yleistä on vallankäyttö ja alistaminen joka tasolla.Nyt poikkeus tilanteessa se on noussut selvemmin esille,ihmiset mielellään hallinnoi väärässä olevia ja päättäjät kansaa ylhäältä alaspäin ja keskenäänkin,THL vai Ministeri sanoo viimeisen sanan. Vallan käyttö ja alistaminen ei ole vain perheiden,työpaikkojen,järjestöjen ongelma,vaan sitä esiintyy joka tasolla.Se tulenee myös jatkumaan niin kauan kuin on heitä jotka nauttivat vallasta ja heitä jotka suostuvat siihen.Ajatellen koulukiusaamista,apua ja tukea tarvittais perheille jo paljon ennen,eli ennaltaehkäisyä.  Se ennaltaehkäisevä työ ja toiminta on häviämässä niin terveydenhoidossa,kuin sosiaalitoimessa. Olen edelleen pahoillani,että Kodinhoitajat lakkautettiin.Meillä Kontiolahdessa oli toimiva tiimi perheiden tukemiseksi hyvissä ajoin.Tiimiin kuului sos,puolelta Kodinhoitaja,terv,toimesta Terveydenhoitaja, päiväkodista ja koulusta edustaja,yleensä Opettaja.Kokoonnuimme useamman kerran vuodessa,tuoden esiin nousseet hälytysmerkit perheistä ja ryhdyimme toimimaan tarvittaessa,eli tukemaan perhettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti